De Bonussen Van Het Museum

De Bonussen Van Het Museum
De tentoonstellingshal Teylers in Haarlem is de meest bekende tentoonstelling van Nederland die teruggaat tot 1784, het uur van de Verlichting. Op het moment dat de meeste verschillende historische centra in de jaren zestig werden vernieuwd, bleef Teylers onberispelijk, zodat het geheel van zijn assortimenten fossielen, logische instrumenten, munten en doeken in hun unieke setting te zien is. Er is een gratis klankbezoek in het Engels en Frans. De lucht is dichtbij als je terug op schema waagt. Teylers zal fossielenliefjes vervullen en voor wetenschapsliefhebbers heeft het lab een interessante showcase van gegroepeerde logische instrumenten. Let vooral op het fossiel van een tweehoornig beest uit Egypte voordat je de kamer verlaat. Het zette me aan het denken of de farao’s dit als een typische overlast beschouwden of dat het allesbehalve een Egyptische eigenaardigheid van de natuur was? Kunstwerken en bijzondere Rembrandt-krasjes wisselen het af, terwijl er bovendien ruimte is voor tijdelijke presentaties. Froukje Budding, vertegenwoordiger bij Teylers geeft haar visie. ‘Teylers blijkt uitzonderlijk te zijn op de planeet gezien het bijzondere achttiende-eeuwse interieur. Een andere bijzonderheid is dat het historische centrum zowel vakmanschap als wetenschappelijke assortimenten herbergt sinds ze plaatsvonden in het tijdperk van de Verlichting, waarin getracht werd een breed scala aan informatie te verenigen om de externe wereld aan te spreken’.
Het Rembrandthuis in hartje Amsterdam is een pareltje. De buitenkant van de tentoonstellingshal is bedrieglijk hedendaags, maar van binnen wordt Rembrandts realiteit blootgelegd. Er is een gratis klankbezoek in 6 dialecten dat inzicht geeft in het huis en hoe Rembrandt functioneerde. De kamers tonen Rembrandts kunstwerken waarvan de reproducties zijn gemaakt, bijvoorbeeld waar zijn ezel zou hebben gestaan, waardoor een geldig klimaat ontstaat. Je verwacht half dat de man zelf met penseel en verf in de buurt zou komen opdagen. Daarnaast worden doeken van zijn collega’s, meubels en artikelen getoond. Er wordt getoond hoe Rembrandt zijn etsen maakte en hoe zijn verven vroeger met de hand werden gemengd.
Het Wereldmuseum in Rotterdam draait om inheemse samenlevingen over de hele wereld. Er zijn drie presentatieverhalen over het vasteland. Een gedegen bezoek in het Engels vormt een aanvulling op de presentaties die zich richten op sjamanisme, animisme en de impact van het boeddhisme op verschillende samenlevingen. Het levendige assortiment Tibetaanse zangschalen, mandala’s, petitiematerialen en een verscheidenheid aan lampen geproduceerd met verschillende delen stof zorgen voor een oogstrelende show. Het geluid van reciterende priesters achter de schermen komt erbij, zodat je wordt verscheept naar een universum van kalme gedachten, iets wat ik misschien des te regelmatiger zou willen bereiken!

Brian Hall